Julkaistu

TTL:n ohjeistus kangasmaskeista

Kangasmaskeista liikkuu monenlaisia luuloja ihmisten keskuudessa ja samoin virheellisiä käyttötapoja näkyy monin paikoin. Työterveyslaitos on koonnut sivuilleen kattavan tietopaketin kangasmaskeista ja niiden oikeaoppisesta käytöstä. Tässä on tiivistettynä tämän hetkiset (päivitetty 4.8.2020) ohjeistukset:

Oikealla tavalla käytetty kankainen kasvomaski saattaa vähentää hengitystie-eritteiden leviämistä ympäristöön, mikä saattaa vähentää virustartuntojen mahdollisuutta. 

Kasvomaski voi olla viruksen levittäjä. Jos päälle puettua maskia puetaan päälle edestakaisin , sen ulkopinnasta ja käsistä voi joutua epäpuhtauksia suojaimen sisäpuolelle ja hengityselimiin.

Huono kunto, hengitystiesairaudet, sydän- ja verisuonitaudit ja korkea ikä, aiheuttavat sen, että kasvomaskia ei välttämättä jaksa käyttää tai terveysongelmat voivat pahentua. Älä siis tuputa maskin käyttöä kenellekään, koska niiden käytön turvallisuutta käyttäjälle ei voi tietää.

Älä  pue mitään maskia pikkulapselle. Se saattaa aiheuttaa hänelle tukehtumisvaaran. 

Kun käytät kankaista kasvomaskia, muista että, kasvomaskin paikalleen asettaminen ja poistaminen vaatii huolellisuutta, jottei likaantunut maski aiheuta tartuntariskiä.

Muistilista maskin käyttöön

  • Pese kädet, ennen kuin puet puhtaan maskin.
  • Älä koske kasvomaskiin, kun se on ylläsi.
  • Älä juo tai syö maskin käytön aikana.
  • Jos kosket maskin pintaan käytön aikana, pese tai desinfioi kätesi.
  • Pese kädet ennen maskin riisumista.
  • Riisu maski ottamalla vain sen takaa kiinni. Älä koske maskin ulkopintaan.
  • Pese tai desinfioi kädet maskin poistamisen jälkeen.
  • Pese kangasmaski vähintään 60 asteen, mutta materiaalin salliessa 90 asteen pesuohjelmalla tai keitä sitä viisi minuuttia vedessä, johon on lisätty hieman pesuainetta. Huuhtele ja kuivaa maski paikassa, jossa on raitis ilma.

Älä unohda turvaväliä – kasvomaski on vain lisäturva

Muista maskia käyttäessäsi myös hyvä käsi- ja yskimishygienia, fyysisten tai lähikontaktien välttäminen sekä kasvojen, nenän ja suun koskettelun välttäminen.

Itse tehdyt kasvomaskit eivät ole virallisia hengityksensuojaimia

Jos kasvomaskit eivät täytä vaatimuksia, joilla varmistetaan niiiden suojaavuus ja käytön turvallisuus, niitä ei saa nimittää hengityksensuojaimiksi tai suu-nenäsuojuksiksi. Vaatimukset ovat lainsäädäntöämme ja löytyvät henkilönsuojainasetuksesta EU 2016/425 ja lääkinnällisten laitteiden EU asetuksesta EU 2017/745. Tarkemmat tekniset vaatimukset ovat standardeissa EN 149 ja EN 14683. 

Lähde: https://hyvatyo.ttl.fi/koronavirus/tietoa-itse-tehdyista-kasvomaskeista, päivitetty 4.8.2020